Oldfinion Emperio

Lopetettu 26.03.2020 / virtuaalihevonen


Nimi Oldfinion Emperio Rotu, sukupuoli oldenburg ori Syntymäaika 07.09.2017
VH-tunnus VH17-013-0105 Säkä, väri 168cm, ruunikko Ikä 4v 19.09.2017, 8v 24.09.2017
Koulutustaso Intermediate I Omistaja Oldfinion Dressage Kasvattaja Oldfinion Dressage

Ch., KTK-III, KRJ-I, KV-II, YLA2

Champion arvonimi myönnetty 26.03.2018
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan III-palkinnolla, 69p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-I palkinnolla, 109 p.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 4v KV-II-palkinnolla, 28 p.
Palkittu Yleislaatuarvostelussa YLA2-palkinnolla, 85 p.

Emperio on luonteeltaan oikein mukava ja myös helppo hevonen. On siinä paljon orimaisia piirteitä jotka voivat tietysti saada toiset ärsyyntymään, mutta meillä jaksetaan katsella ne orien machoilutkin. Emperio on vähän macho. Ehkä sellaisella hyvällä huumorilla varustettuna. Ori on rohkea kuin mikä. Jos muita pelottaa niin tämä kaveri käy heti katsomassa, että mikä siellä heiluvassa oksassa nyt niin pelottavaa muka on. Ori myös ilmoittaa tulostaan. Aina. Kimakka hirnuhuuto kaikuu kun ori astelee hiekkatietä pitkin kohti kenttää. Ja kentällä sitten vähän höristään ja muuten vain höpötellään vastaantulijoille, menijöille ja vierustovereille. Emperio on kuitenkin todella kiltti ja se kunnioittaa ihmistä ja ihmisen tilaa. Se menee kuuliaisesti sinne minne ihminen ohjaa ja onkin maastomopona varsin mukava seuralainen kun se ei hetkahda niin mistään.

Joskus se äänen käyttö voisi olla tälläkin orilla vähän vähempää. On nimittäin käynyt niinkin, että pitkän kisaviikonlopun jälkeen rupeaa äänihuulet olemaan niin käytetyt, ettei kunnollista, hevoseksi tunnistettavaa, pihausta meinaa lähteä. Joskus orin huutelu on ollut radallakin häiriöksi, mutta orin vanhetessa ja ratojen vaikeutuessa alkoi keskittyminen parantumaan ja suorituksissa taso nousi.

Emperio on kengittäjämme yksi suosikkiasiakkaista. Ori seisoa nököttää aina kiltisti ja kuuliaisesti koko kengityksen ajan. Jalka pysyy tasan siinä paikassa mihin kengittäjä sen asettaa, oli se sitten polvien välissä tai tuen päällä. Vielä puuttuisi se, että ori pitäisi jalan itse ilmassa, mutta täydellistä asiakasta saa kengittäjä vielä odottaa. Eläinlääkäristä Emperio taas ei pidä. Se on aivan liian fiksu unohtaakseen sen, että eläinlääkäri aina ensitöikseen pistää häneen terävän pienen piikin joka nippaisee niin ikävästi. Eläinlääkäri siis otetaan aina vastaan erittäin epäluuloisesti ja rauhoituspiikkiä ori pyrkii väistelemään viimeiseen asti. Tarvitsee hyvät herkut tarjolle, että oria saa jujutettua.

Emmanuel
VIR MVA ch., VSN N Ch., KTK-II, KRJ-III, YLA3, VPVL-II
Edgar
old, 174cm, rn
Emmett
old, 168cm, rn
Maddalen
old, 164cm, m
Jaicee
old, 162cm, km
Jaden
old, 170cm, rt
Fiona
old, 165cm, km
Quintessence
VIR MVA ch., KTK-II, KRJ-III, YLA3
Declan
old, 170cm, rn
Damari
old, 169cm, rn
Eglantine
old, 166cm, m
Quiana
old, 163cm, rn
Atticu
old, 172cm, rt
Querida
old, 167cm, rn

Isänisä Edgar siirtyi jalostukseen vanhemmalla iällä, ori oli jo kymmenen vuotias kun se esitettiin oripäivillä ensimmäisen kerran. Sitä ennen se oli ollut kilpailukäytössä. Ori menestyi hyvin nuorten hevosten luokissa ja se myytiin niiden jälkeen Kellerien perheeseen kilpakäyttöön. Perheen teini-ikäiset siskokset kilpailivat orilla Intermediate tasolla asti. Lapsien lentäessä pesästä ori myytiin saksalaiselle kilparatsastajalla Marya Meisnerille joka nosti orin vielä kilpailemaan Grand Prix-tasolla. Ori menestyi Meisnerin ratsastamana erittäin hyvin ja sijoittui usein. Hyväluonteinen ori tosiaan tarjottiin kymmenen vuotiaana kantakirjaan ja se sai jalostusluvan jonka myöntämistä avitti menestyksekäs kilpailutausta. Edgarin jälkeläiset ovat olleet vauhdikkaita ja liikkuvaisia ratsuja joilla on ollut erityisen kiva ja helposti työstettävä laukka.

Isänemä Jaicee edustaa hieman tuntematonta tammalinjaa ja ehkä osittain sen vuoksi, ettei tammalinja ole jättänyt kantakirjaoreja. Siksi juuri tämä tamma on iso poikkeus, sillä se on jättänyt useamman jalostusoriin ja ja loput sen jälkeläisistä ovat olleet hienoja kisahevosia. Tamman omistajan onneksi tamma astutettiin ensimmäisen kerran sen ollessa kolmevuotias ja kun ensimmäinen varsa osottautui niin hienoksi, ei tammaa enää lopulta haluttu edes rasittaa turhilla ratsutuskoulutuksilla. Jaiceetä oli kaavailtu pienimuotoiseen kilpailukäyttöön, mutta hyvä siitostamma menee hukkaan moisissa asioissa. Hieman ikävänä puolena Jaiceen jälkeläisistä pitää sanoa, että ne ovat kaikki olleet hyvin haastavia luonteeltaan. Ensimmäinen oli pahin ja sen jälkeen tamman orivalinnat tehtiin hyvin pitkälti niin, että orin tiedettiin jättävän mukavaa luonnetta. Sitä kun ei ollut emän puolelta tarjolla.

Emänisä Declan oli luonteeltaan hyvin vaikea ja tempperamenttinen hevonen ja samaa luonnetta se jakoi myös jälkeläisilleen. Siihen aikaan kun ori vaikutti oli muodissa niin juuri tempperamenttiset, lennokkaat ja vauhdikkaat kouluhevoset. Sellaiset joita juuri ja juuri pystyi rautainen ammattilainen ratsastamaan. Declan sai itselleen paljon tammoja. Buumin mennessä ohi astutusmäärät kuitenkin laskivat räjähdysmäisesti. Ori jätti jälkeensä niitä erinomaisia liitokavioita, mutta joukkoon mahtui myös näitä joilla ei liike riittänyt suurille radoille eikä ratsastettavuus myöskään ollut harrastetason ratsastajalle riittävän pehmeä.

Emänemä Quiana oli herttainen siitostamma. Palkittu usein näyttelyssä ja sai aina kehässä palautetta hyvästä kunnostaan. Vaikka tamma toimi siitostammana, se ei juuri siltä näyttänyt. Se oikeastaan näytti aina siltä kuin se olisi ollut täydessä treenissä ja lihaksistoltaan valmis lähtemään GP-radalle. No, kummempaa treeniä tamman kanssa ei tehty, mutta se sai kuitenkin aina aktiivista liikuntaa ja liikutusta asuintallillaan. Tamma on saanut peräti kymmenen jälkeläistä ja kaikki tammoja. Quiana päästi orit hyvin läpi, joten joten jos halusi itselleen varsan joka vaikutti isältään niin Quiana oli oikea tammavalinta.Jälkeläiset & jälkeläisinfo

Emperio ei ole tarjolla jalostukseen.

old tamma Avaline von Lark Myönnetty VIR MVA ch-arvonimi.
Palkittu Kouluvarsojen laatuarvostelussa KV-II-palkinnolla.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-I palkinnolla.
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
hann ori Eppej Circus Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
fwb tamma Empressed F Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
old tamma Oldfinion Silverside
old ori Oldfinion Saverion

Kilpailut, näyttelyt & laatuarvostelut

Emperio on kilpaillut porrastettuja kilpailuja
Hevonen on tasolla:
Koulutustaso: Intermediate I
Pisteet:

Hevosen VRL profiiliin →

KRJ Cup & Champions sijoitukset
31.05.2018, Oldfinion Dressage, KRJ CUP, Intermediate I, 3/67
31.01.2019, Kaihovaara, KRJ CUP, Intermediate I, 12/121

NJ näyttelyt
22.10.2017 Syndur, irtoSert (Pt: Zafiro)
03.12.2017 Oldfinion Dressage, irtoSert (Pt: vibaja)
26.03.2018 Oldfinion Dressage, irtoSert (Pt: Kati)
07.05.2018 Einfall, irtoSert (Pt: Welby)
20.06.2019 Susiraja, irtoSert (Pt: Lissu T.)
30.06.2019 Susiraja, irtoSert (Pt: Lissu T.)
18.10.2019 Alondra, irtoSert (Pt: VP)
13.11.2019 Susiraja, irtoSert (Pt: Lissu T.)
04.12.2019 Susiraja, irtoSert (Pt: Sorel)

Päiväkirja, valmennukset & tuotosluokat

KRJ Champions 21.-24.9.2017 - Kisataan KRJ Young Champion-tittelistä

Vuosittainen KRJ Champions starttasi tuttuun tapaan syyskuussa ja kuten edellisenäkin vuonna, se järjestettiin Fiktion tiloissa. Oldfinion Dressagesta tapahtumaan lähdettiin varsin kasvattipainotteisella kokoonpanolla. Oikeastaan ainoastaan poniluokkaan osallistunut Caparice LAC oli ainut ei oma kasvatti.

Emperio osallistui KRJ Young Champions luokkaan, jota varten siis kyhättiin ihan oma KV-tilaisuuskin pystyyn. Ensimmäisen päivän rata oli K.N. Special. Lyhyen radan ohjelma joita en kyllä hirveästi näiden nuorten kanssa suosi, mutta onneksi rata on sen verran simppeli vielä, että uskaltaa lähteä kokeilemaan. Emperio suoritti radan varsin mukavalla tuloksella. Se sai 66,765 % ja sijoitus 42. 12 ratsukkoa karsiutui pois ensimmäisen päivän aikana.

Toisena päivänä ratsastettiin Helppo B:2 ja Emperiolla oli tänään edelliseen päivään verrattuna vaikeaa. Etenkin tarkkuudesta tuli sanomista läpi radan mikä luonnollisestikin vaikutti negatiivisesti myös kuuliaisuuspisteisiin. Toisena päivänä peräti 25 ratsukkoa karsiutui kisasta pois ja Emperio oli juuri ja juuri vielä menossa mukana prosentein 63,889 ja sijoitus 50.

Kolmantena päivänä ratsastettiin Helppo A:2 ja edellisen päivän ongelmat olivat myös tänään harmittavasti läsnä. Yhdessä yössä ei hirveästi kerennyt tekemään mitään asioiden korjaamiseksi. Varsinkin kun on näin nuori hevonen kyseessä. Prosentteja saatiin 63,636 ja sijoitus 31. Kun 25 ratsukkoa karsiutui pois, jouduimme toteamaan, että Emperio ei kohtuullisella suorituksellaan ollut näiden hevosten joukossa. Näin ollen neljäs päivä ja kamppailu Young Champion tittelistä jää meidän osaltaan tähän.


30.06.2018, kouluvalmennus (kirjoittanut omistaja)

Tallityöntekijät Ronja, Siiri ja Julia olivat jo pitkään kinunneet minulta tuntia osaavilla ratsuilla, mutta jostain syystä olin vain saanut venytettyä lupaamani tuntia kuukausitolkulla. Nyt kesän tullessa ja tapahtumien hiljentyessä otin itseäni niskasta kiinni ja pistin tunnin pystyyn. Ulkokenttä oli ratsastukseen lähes täydellinen. Edellisen päivän sateet olivat tiivistäneet kuituhiekkapohjan hyväksi, eikä kenttä ollut vielä kuivunut niin paljoa, että se olisi alkanut pölisemään vaikka kolme ratsukkoa teki töitä siinä.

Ensimmäisenä tehtävä ravissa oli kääntää lyhyeltä sivulta uran keskelle ja siitä väistöä vasemmalle ja pitkällä sivulla avotaivutusta. Sama tehtävä suunnanmuutoksen jälkeen toiseen suuntaan. Emperiolla oli aluksi keskittymisvaikeuksia kun kentän viereisessä tarhassa oli tammoja. Ori huuteli ja hörisi niille jonka vuoksi Juulialla oli vaikeuksia saada ori keskittymään tehtäväänsä. Ohjasin, että Emperio tulee jatkuvasti ratsastaa niin, että se on töissä. Jo annettujen tehtävien lisäksi sillä tulisi olla joku tehtävä alla, jotta se keskittyisi ratsastajaan. Kehotin Juuliaa käyttämään avo- ja sulkutaivutuksia apunaan.

Ravin jälkeen verryttelimme vielä laukassa lyhentäen ja pidentäen laukkaa uralla sekä ympyröillä. Laukassa Emperio oli jo paremmin avuilla, mutta tämänkin tehtävän lomassa sai Juulia ratsastaa oria koko ajan vahvasti. Tässäkin taivutuksien apuna käyttäminen toi oriin paremman kontaktin ja myös hidas, koottu laukka pisti sitä riittävästi töihin. Laukan jälkeen otimme välikäynnit, joista sitten päästiin ratsastajien toivetehtävään eli passageen. Otin jokaisen ratsukon yksi kerrallaan tehtävää tekemään.

Vaikka Emperio ei ole radoilla joutunutkaan esittämään passagea, osaa se esittää sitä omalla tasollaan. Emperion passage on hieman matalaa ja kiireistä. Se on kuitenkin orille vaikea ja raskas liike, joten se joutui nyt töihin oikein toden teolla. Juulia saikin orista varsin näyttävää passagea irti. Passagetehtävien jälkeen ratsukot saivat ravata pidemmällä ohjalla antaen hevosten venyä ja sen jälkeen loppukäynnit peltojen ympäri.