Oldfinion Total

    Oldfinion Total VH16-013-0075
    oldenburg ori, 169cm, musta


    syntynyt: 28.03.2016 / lopetettu 29.04.2019 / virtuaalihevonen

    Hevosen omistaja ja kasvattaja on yersinio VRL-06303, Oldfinion Dressage

    VIR MVA ch., VSN W Ch., KTK-II, KRJ-I, KV-III, YLA2

VIR MVA ch arvonimi myönnetty 18.01.2019
VSN World Champion-arvonimi myönnetty 28.04.2019
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla, 72p.

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 109 p.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 3v KV-III-palkinnolla, 17p.
Palkittu Yleislaatuarvostelun tilaisuudessa YLA2-palkinnolla, 90 p.

Total on tallin vauhtiveikko ja mahtipontinen komistus. Tämä haastavaluonteinen ori on järjestänyt tallilla ihmisille aina paljon harmaita hiuksia, mutta luojan kiitos siitä on kasvanut upealiikkeinen ratsu. Total on enemmän sellaisen pelottoman ja ehkäpä hieman hullunkin ratsastajan hevonen. Orilla on hyvin näyttävät askellajit, lennokkaatkin. Se lähtee aina hyvin räjähdysmäisesti eteenpäin, mikä on tietysti kiva, että hevonen reagoi aina eteenpäin. Total tekee sen vain aina satakymmenen prosenttisesti ja vielä vähän päälle. Toppuuttelu saa orin kuumenemaan entisestään jolloin se on tarjoillut näyttäviä ja vähemmän mukavia pystyynhyppimisiä. Töitä on siis saatu tehdä oikein urakalla, että ori oppi olemaan rauhassa kokoamista vaativissa tehtävissä. Kuitenkin lihasmassan kasvaessa ja voiman kautta ori tuntui saavan näihinkin tehtäviin järkeä ja kärsivällisyyttä.

Vaikka Total ei ennen kisakausiaan ollut jalostuskäytössä, on se käyttäytynyt aina jalostusorin elkein. Ori on kova pitämään meteliä itsestään ja sen keskittymiskyky saattaa nopeastikin herpaantua aivan muihin asioihin jos ratsastaja selässä ei ole hereillä. Onneksi ori kuitenkin kuuntelee ihmistä kuuliaisesti niin kauan kun se on työssä ja ajatukset kasassa. Jos tilanteen päästää leviämään, niin sitten tilanne voi olla aivan tosi ja orin keskittyminen menee itsensä esittelyyn ja tammoille huudellen.

On orissa myös niitä älyttömän helppojakin puolia. Näihin lukeutuu esimerkiksi sen kuljettaminen. Voisiko fiksumpaa reissaajaa löytyäkään? Jo ensimmäisistä kerroista lähtien tämä ori oli nuorena pojankloppina aivan sinut sen kanssa, että se laitetaan pieneen koppiin jonka ovet suljetaan ja sitten ollaan muutama tunti rämisevässä ja humisevassa kyydissä ja ulos tultaessa on näkymät vaihtuneet aivan toisen laisiksi. Kuitenkaan trailerissa ori on aina kuljetettava yksin, mutta rekassa hyvän orilevyn kanssa se malttaa kyllä matkustaa ihan asiallisesti.

Teetotal
old, 170cm, m
KTK-III
Talisker
old, 169cm, m
Nilgiri
old, 164cm, rn
Cascaya K
old, 169cm, km
Amaretto
old, rnkm, 170cm
Cascada XIV
old, rn, 167cm

Lue sukuselvitys →

Jälkeläiset & jälkeläisinfo

Kantakirja Sukupuoli Nimi Menestys
OLD tamma Pernicious
FWB ori Oldfinion Up That Hill Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
Kilpaillut KRJ:n alaisia kouluratsastuskilpailuja.
OLD tamma Oldfinion Sinclair Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa II-palkinto.
Kilpaillut KRJ:n alaisia kouluratsastuskilpailuja.
OLD ori Oldfinion Ravenous Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
Kilpaillut KRJ:n alaisia kouluratsastuskilpailuja.
OLD ori Oldfinion Talisker Noir ktk kelpoinen


Kilpailut & näyttelyt

NJ näyttelyt
10.05.2016 Defective, irtoSERT, pt: Siiri K.
30.06.2016 Oldfinion Dressage, irtoSERT, pt: Jannica
01.10.2016 Oldfinion Dressage, irtoSERT, pt: Zafiro
31.12.2017 Haavelaakso, irtoSERT, pt: vaapu.
16.04.2018 Oldfinion Dressage, BIS5, MVA-SERT pt: Jannica
29.08.2018 Einfall, irtoSERT pt: Welby
10.10.2018 Dóchas Acres, BIS5, MVA-SERT pt: Jannica

VSN näyttelyt
02.07.2016, Alondra, Reserve Champion
01.11.2016, Oldfinion Dressage, Champion
11.12.2016, Whitehall, Reserve Champion
08.03.2017, Oldfinion Dressage, Show Winner 4
30.03.2017, Adina, Reserve Champion
30.06.2017, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
10.10.2017, Vinkasuo, Reserve Champion
04.11.2017, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
12.11.2017, Alondra, Reserve Champion
31.12.2017, VSN Eliittinäyttely, Reserve Champion
28.01.2018, Adina, Reserve Champion
10.03.2018, Auric Dressage, Reserve Champion
01.04.2018, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
11.05.2018, Duán Stable, Reserve Champion
17.04.2019, Oldfinion Dressage, Show Winner 2

Total on kilpaillut porrastettuja koulukilpailuja
Koulutustaso: Grand Prix
Pisteet: 6788.42p (vt. 11)

Hevosen VRL profiiliin →

KRJ cup
30.04.2016, Oldfinion Dressage , KRJ CUP, Helppo C, 12/183
31.01.2017, Runoratsut, KRJ CUP, Intermediate I, 4/70
30.04.2017, Oldfinion Dressage, KRJ CUP, Intermediate II, 9/94
30.06.2017, Fiktio, KRJ CUP, Intermediate I 8/86
30.06.2017, Fiktio, KRJ CUP, Intermediate II, 10/132
31.08.2017, Kuuralehdon HT, KRJ CUP, Intermediate I, 7/51

Päiväkirja, valmennukset & tuotosluokat

XI nuorten kouluhevosten laatuarvostelu 20.04.2016

Siis huh huh! Suoraan sanottuna aivan hirviömäisen kammottava, kuumottava ja stressaava päivä takana! Kouluhevosten varsalaatis starttasi käyntiin aamusta ja valmistelut oli aloitettu jo edellisenä päivänä. Koska kisat järjestettiin kotitallilla kävin Totin kanssa jo aiempana päivänä tutustumassa pihalle ja kentälle ilmestyneisiin kukkapuskiin ja kyltteihin. Kyltit ja kukkaset eivät oria paljoa hetkauttaneet. Sen sijaan pihaan pölähtäneet vieraat hevoset muilta talleilta saivat orin heräämään. Koko päivä siis sujui huutelua ja pröystäilyä katsellessa. Mukavat pisteet Toti silti sai. Rakenteesta kahdeksan, käynnistä vaatimattoman yhden pisteen. Kumma juttu kun steppaa koko käyntiosuuden läpi. Ravista kaksi pistettä ja laukasta neljä. Lisäpisteitä ori sai yhden ja suvusta yhden pisteet. Kolmevuotiaiden luokassa 17 pistettä ja kolmas palkinto.

Toukokuun kantakirjaustilaisuus 20.05.2016

Kantakirjaustilaisuus meni Totin kohdalla ihan nappiin. Palkinto oli odotettu kakkonen pisterivillä 18 + 18 + 18 + 18. Tasaisesti tuomarit olivat yhtä mieltä orin laadusta ja oli mukava huomata, että pisteet olivat samaa mitä olin itsekin ajatellut. Joskus sitä katselee omia hevosia vähän ruusuiset lasit silmillä. Mutta onhan Toti nyt upea uljas musta. Pitkää ja antoisaa jalostusorin uraa nyt siis toivotaan kun palkinto on kakkojen niin se avaa vielä enemmän mahdollisuuksia tehdä kantakirjakelpoisia jälkeläisiä. Totilla on myös vähän harvinaisempi suku. Sen vanhemmat eivät ole vielä hirveästi kerenneet olemaan itse jalostuskäytössä, joten toivon, että jos joku näistä sukulinjoista hevosta itselleen katselisi niin valitsisivat sitten sen suoraan tämän orin kautta.

Valmennus 12.01.2017

Tänään oli rankka valmennuspäivä takana. Olimme matkanneet Totin kanssa naapuritallille valmennukseen. Valmennusta oli pitämässä espanjalaisen ratsastuskoulun opettaja. Siitä oli jo aikaa kun olin sen koulukunnan tunneilla käynyt ja nyt innostuttiin sitten heti mukaan kun näin lähellä oli mahdollisuus päästä oppia ja ajatuksia hakemaan.

Totin kanssa keskityttiin paljon rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Jännittyyhän ori helposti kaikesta menosta ja on aina valmis menemään vauhdikkaasti eteenpäin. Tehtäviä teetettiin paljon ja etenkin rentoutta haettiin väistöjen, sulkutaivutusten ja (ratsastajan) hengitysharjoituksien kautta. Huomasi kuinka tehtävät jotka sisälsivät paljon eteenpäin vievää uraa saivat orin kuumenemaan ja ennakoimaan. Ääntä piti käyttää kehumiseen, mutta harkitusti ja halutulla hetkellä.

Tunti oli oikein antoisa vaikka ratsastajalla ja hevosella hiki lensi kaaressa. Mutta oli Toti rauhallinen ratsastuksen jälkeen. Kun joutui pistämään aivot töihin lihaksien sijaan alkoi orikin rauhoittumaan.

Valmennus 17.06.2017

Saimme kesäkuulle talliimme hyvin mieluisan kesävieraan ja valmentajan. Luoksemme saapui Hollantilainen kouluratsastaja ja valmentaja Isabel Siep. Tarkoituksena on esitellä hänelle tallimme hevostarjontaa ja yrittää tietysti myydä joku koulunuoristamme maailmalle menestymään ja tähtäämään kansainvälisille areenoille. Sen lisäksi haluamme saada päivitetyt tuulahdukset ja oivallukset hevosten koulutuksesta sekä valmennuksesta talliimme. Mikä olisikaan parempi vaihtoehto meille kuin itse areenoita kiertävä ja ratsukoita valmentava henkilö Isabel Siep.

Valmennuspäiväksi osui torstai jolloin myös sää suosi ratsukoita. Ei ollut paahtavan kuumaa, mutta ei myöskään kylmää. Pieni tuuli tarjoili viilennystä aina silloin tällöin ja edesauttoi ratsastajia ja hevosia pysymään virkeinä. Tuulen myötä myös ikävät kärpäsen ja muut öttiäiset pysyivät poissa ratsukoiden kimpusta. Vierasta selkeästikin kunnioitettiin, sillä ratsukot olivat panostaneet ulkoiseen asuunsa. Kukaan ei tullut tunnille likaisissa ja epäsiistin näköisissä vaatteissa. Kenttäkin oli lanattu tasaistakin tasaisemman näköiseksi, aivan kuin jokainen hiekan ja kuidun jyvä olisi ollut täysin sille asetetulla paikallaan.

Siep kannusti ratsukoiden ratsastavan alkukäynnit maastossa, mikä on tallilla ihan yleisestikin tapana. Etenkin nyt kun joukossa on nuoria hevosia mukana, ne saavan oppia samalla vanhemmilta. Aivan jokaista heilahtavaa oksaa ei tarvitsekaan pelätä. Alkuraveissa tehtävänä oli mennä avo -ja sulkutaivutuksia. Pitkälle sivulle tultaessa aloitettiin avotaivutus jonka jälkeen puoliympyrä jolta jatkettiin sulkutaivukseen. Suoristus ennen kulmaa. Harjoitus tehtiin molempiin suuntiin. Laukassa tehtävänä oli mennä myötä- ja vastalaukassa. Molemmissa piti tehdä siirtymisiä askellajin sisällä.

Ravitehtävän aikana Toti oli aavistuksen villinä ja vilkuili muiden ratsukoiden suuntaan. Laukassa orin ratsastettavuus parani huomattavasti ja pienen laukkatreenin jälkeen Siep pyysi Totia toistamaan raviharjoituksen Nyt ori oli jo enemmän kuulolla ja pääsin kehumaan sitä oikein suoritetusta tehtävästi.

KRJ Champions 2017

Vuosittainen KRJ Champions starttasi tuttuun tapaan syyskuussa ja kuten edellisenäkin vuonna, se järjestettiin Fiktion tiloissa. Oldfinion Dressagesta tapahtumaan lähdettiin varsin kasvattipainotteisella kokoonpanolla. Oikeastaan ainoastaan poniluokkaan osallistunut Caparice LAC oli ainut ei oma kasvatti.

Toti osallistui Senior sarjaan joka oli avoin yli 16-vuotiaille hevosille. Ensimmäisen päivän ratana ratsastettiin KN Special. Siitä olikin jo tovi kun vanha orimme oli kisakentillä käynyt. Ensimmäisenä päivänä prosentteja tuli 56,471 ja sijoitus 69. Anoastaan yksi ratsukko karsiutui Senior-sarjasta ensimmäisenä päivänä pois.

Toisena päivänä ratsastettiin Helppo B:3 ja edelliseen päivään verrattuna Toti paransi huomattavasti suoritustaan. Prosentteja saatiin 73,063 ja ori oli ensimmäinen ei sijoittunut. Monella muulla toinen päivä tuotti hankaluusksia ja tuomareilla jaksoi punakynä viuhua. Peräti 22 ratsukkoa karsiutui pois ja Toti oli Oldfinionin hevosista ainut joka jatkoi Senior-sarjassa.

Kolmantena päivänä ratsastettiin Helppo A Breeder's Prize 2002. Suoriuduttiin hieman huonommin kuin edellisenä päivänä. Prosentit 67,917 ja sijoitus 19. Kuitenkin, edelleen mukana loppukilpailussa vaikka 25 ratsukkoa karsiutui tänään pois.

Neljännen päivän rata oli ihana Vaativa B:1 2009 joka on erityisesti tämän ratsastajan mieleen. Prosentteja saatiin 65,000 ja sijoitus 17.

Kaiken kaikkiaan hieno neljän päivän rupeama Totilta vaikka ikä alkaa orissa vähän painamaan.

Hevosen kuvat: © Lumina
Virtuaalihevonen / a sim-game horse