Oldfinion Valkoinen

Lopetettu 25.11.2019 / VIRTUAALIHEVONEN


Nimi Oldfinion Valkoinen Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 02.09.2017
VH-tunnus VH17-013-0104 Säkä, väri 163cm, kimo Ikä 4v 09.09.2017, 8v 24.09.2017
Koulutustaso Intermediate I Omistaja Oldfinion Dressage Kasvattaja Oldfinion Dressage & Narie
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-III palkinnolla, 88 p.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 4v KV-II-palkinnolla, 28,5p.

Kilpaillut porrastettuja maksimitasolleen Intermediate I


Valko on kunnon jästipää ja oikea oman tiensä kulkija. Ehkä valkoisen värin tuoma kirous lauman syrjittynä on kouliinnuttanut tästä tammasta itsenäisen naisen joka ei tarvitse vierelleen ketään. Pahaiset ihmiset vain jatkuvasti höyryävät vieressä milloin minkäkin operaation muodossa. Ja löytyy sieltä laumasta aina välillä joku hyljeksitty joka yrittää kovasti tehdä tuttavuutta Valkon kanssa. Tamma ei juuri intoudu rapsuttelemaan muiden kanssa ja siirtyy yleensä liiallisesta tuttavuudesta syrjemmälle, mutta rauhallisesti vierellä kulkevat kaverit se hyväksyy seuraansa. Kunhan vain muistavat tosiaan olla rauhassa, eivätkä jatkuvasti kiehnää harjanjuuressa kiinni.

Ratsuna Valko on reipas. Vähän sellaisen höyryjunan tyyppinen. Se puksuttaa menemään sinne minne nokka näyttää, kääntyy sinne minne ratti kääntyy ja pysähtyy hiiiitaaaasti kun on aika pysähtyä. Eli sellainen tasainen tallaaja, mukava ja turvallinen. Terävyyttä saa välillä vähän kaivamalla kaivaa, mutta tamma tekee aina tasaista tulosta. Teknisesti tamma on ihan taitava ja taipuu liikkeeseen kuin liikkeeseen. Se suuri wow efekti jää hieman taka-alalle, mutta eipä se ole menoa haitannut. Teknisesti hyvästä ja tasaisesta suorituksesta irtoaa myös ihan hyvin pisteitä ja niilläkin pärjää kunhan pystytään suorittamaan rikkeetön rata.

Kisoissa Valkon kanssa on aina helppoa. Kunhan muistaa vain taluttaa sitä aina suitsilla. Mikä nyt on jo kisasäännöissäkin määrätty, mutta sääntö istuu Valkoon paremmin kuin hyvin. Tamma kun on sellainen reipas puksutin ja ihanan ruohonmättään pilkottaessa silmäkulmassa saattaa se suunta vaihtua sinne hyvinkin nopeasti. Siinä ei pehmustettu riimu paljoa tammaa pitele kun se suuntaa turpansa ruoan luokse ja vieressä meuhkaavasta ihmisestä tamma vähät välittää. Tästä voi jo päätellä, että Valko on perso ruoalle. Ruoka-aikaan siis aina kotona ja pitää tallityöntekijän mielen virkeänä kolisuttelemalla karsinassaan mikäli ruoka ei ole hetinyt hänellä.

Staffan
VIR MVA ch., KTK-II
Stefan
old, 165cm, rn
Salomon
old, 163cm, rt
Linn
old, 163cm, m
Lotta Lynn
old, 167cm, m
Mikkel
old, 171cm, rt
Lotta Majken
old, 167cm, m
Fringe Division
KTK-II, KRJ-I (fwb)
General Broyles
fwb, m, 172cm
October
holst, rn, 169cm
Brigardier
holst, prt, 165cm
Miss Farnsworth
hann, km, 166cm
Walter B.
fwb, km, 169cm
Farcry DOW
hann, rn, 171cm


ii. Stefan menestyi hyvin nuorten hevosten luokissa ja kvaalautui 5-vuotiaiden Kouluhevosten Maailmanmestaruuskilpailuihin pärjäten sielläkin erinomaisesti sijoittuen viidenneksi. Ori suoritti 30. päivän oritestin erinomaisin arvosanoin saaden jokaisesta arvostelukohdasta yli kahdeksan pistettä. Ori vaihtoi kantakirjauksen jälkeen omistajaa ja se myytti Saksasta Britteihin juuri juniorisarjasta ulos kasvaneelle naisenalulle. Uuden omistajansa ratsuna Stefan jatkoi menestystään ja nousi nopeasti aivan Grand Prix-tasolle asti. Kilpailu-ura oli pitkään orin päätyö mikä hieman häiritsi orin jalostuskäyttöä. Stefanin jälkeläiset olivat kuitenkin todella hienoja mikä sai aikaan myös sen, että hinnat pompsahtivat korkeiksi. 15-vuotiaana ori koki takaiskun loukaten jalkansa. Se tuli kokopäiväisesti jalostuskäyttöön ja jäi suorittamaan tätä tehtävää, kun taustajoukot päättivät, ettei oria enää rasiteta kilpailuilla.

ie. Lotta Lynn on täyssisko vuoden 2011 Oldenburg oripäivien voittajalle. Joskin tamma on jo useamman vuoden vanhempi. Tamman oma orijälkeläinen kantakirjattiin samaisessa tilaisuudessa ja tämä tilaisuus nosti tamman kaikkien huulille. Tamman jälkeläisen ovat olleet kaikki erinomaisia ja muistuttaneet aina paljon astuvaa oria. Tamma ikään kuin päästää orin ominaisuudet hyvin läpi. Menestynyt jälkikasvu piti huolen siitä, ettei hyvää siitostammaa hukattu ratsastukseen ja ratsutuksen jälkeen tamma ei ole selässään juuri ratsastajaa nähnyt. Vaikka tamma ei kisakentille ratsastajan kanssa ikinä päätynyt niin se esiintyi varsana ikäluokkiensa näyttelyissä sijoittuen joka kerta. Tamma sai ravista aina vähinään kahdeksikon ja tyypistä yhdeksikköä.

ei. General Broyles oli Lehtomäen tilan ensimmäisiä kasvatteja. Mustan oriin emä on tilan jalostustyön kantatamma, joten ensimmäinen orivarsa haluttiin jättää kotiin kasvamaan. General Broylesilla oli säkäkorkeutta peräti 172 senttiä, vaikka sen vanhemmat olivat pienikokoisempia. Ominaisuuksiltaan ori oli melkeinpä täydellinen sekoitus vanhempiensa hyvistä puolista. Isältään General Broyles peri näyttävän ulkonäön sekä lahjat aivan kouluratsastuksen huipulle. Emän puolelta tuli hillitty ja yhteistyökykyinen luonne, jonka ansiosta oriitta oli aina miellyttävä käsitellä. General Broyles ehti kilpailla kotimaassa ja ulkomailla saaden hyviä sijoituksia korkeamman tason kouluratsastusluokista. Ori oli jo tekemässä läpimurtoaan Grand Prix -tasolla ruotsalaisen ratsastajansa kanssa, kunnes nousujohteinen taival tyssäsi loukkaantumiseen. Oriin vasen takajalka ei koskaan toipunut entiselleen. General Broyles ruunattiin ja siitä tuli taitava ratsu rauhalliseen harrastuskäyttöön. Ennen ruunausta ori oli ehtinyt saada kuusi jälkeläistä, jotka jäivät sen ainoiksi varsoiksi. Jo nyt on voinut huomata kouluradoilta, että oriin lahjakkuus on siirtynyt jälkikasvulle.

eii. October oli näyttävä ruunikko holsteininhevosori, jonka säkäkorkeus oli 169 cm. Saksalaisessa siittolassa syntynyt ori oli elämänsä ensimmäisten vuosien ajan kuin mikä tahansa muu siittolan kasvateista. October oli toki perinyt vanhemmiltaan erinomaisen rakenteen, mutta se ei vaikuttanut omaavan erityistä lahjakkuutta. Lisäksi ori oli luonteeltaan haastava, joten sen ruunaamista harkittiin useampaan otteeseen. October tarvitsi aikaa ja oikean ihmisen kehittyäkseen parempaan suuntaan. Eräs kokenut ratsuttaja, joka oli työskennellyt jo vuosia siittolassa, ei halunnut menettää uskoaan hevosen suhteen. Hän omistautui oriin kouluttamiselle, ja vähitellen tuloksia alkoi näkyä. Octoberin luonne tasaantui. Samalla selvisi, että ori oli perinyt vanhemmiltaan ulkonäön lisäksi hyviä kouluratsun ominaisuuksia. Octoberille hankittiin oma ratsastaja, jonka kanssa se kilpaili – menestyksekkäästi aina Grand Prix -tasolla asti. Oriin jälkikasvua voi nykyään nähdä kilpakentillä. Sanotaan, että monet varsoista olivat isänsä tavoin hieman hitaita kehittymään, mutta ovat myöhemmin puhjenneet kukkaan.

eie. Brigardier syntyi saksalaisessa siittolassa, josta se myytiin nelivuotiaana kansainvälisestikin tunnetulle kouluratsastajalle. Punarautias holsteininhevostamma kasvoi ratsastajan tallissa ja osallistui ensimmäisiin kilpailuihinsa hänen kanssaan. Säkäkorkeutta 165 cm:ä omanneella tammalla ei kuitenkaan riittänyt lahjoja aivan kouluratsastuksen korkeimmalle tasolle. Parhaimmillaan Brigardier kilpaili Intermediate I -luokissa, joissa se keräsi hyviä sijoituksia. Tamma siirtyi vähitellen kouluratsastajan suojattien opetusmestariksi, jonka kanssa nuoret tulokkaat saattoivat kokeilla kykyjään vaativimmissa luokissa. Yksi suojateista sattui olemaan puoliksi suomalainen nainen, joka ihastui Brigardierin hyvään luonteeseen. Nainen osti tamman ja muutaman Saksassa vietetyn vuoden jälkeen hän palasi kotiin oma hevonen mukanaan. Brigardierilla oli aluksi vaikeuksia sopeutua uuteen kotiinsa, mutta ajan kanssa siitäkin selvittiin. Tamman omistaja aloitteli suomalaisten puoliveristen kasvatusta, ja Brigardierista tuli jalostustyön kantatamma. Jälkikasvulleen tamma on periyttänyt ainakin hyvää luonnettaan. Brigardier eli kunnioitettavaan 23 vuoden ikään ja menehtyi lopulta omassa karsinassaan yön aikana.

ee. Miss Farnsworth syntyi tunnetussa saksalaisessa siittolassa. Hannovertamma oli yllättävän siro ja pienikokoinen siihen nähden, että sen vanhemmat olivat rakenteeltaan kookkaampia. Tamman säkäkorkeus oli 166 cm:ä. Kimo tamma myytiin jo nuorena omaa valmennustallia pitävälle takavuosina menestyneelle kouluratsastajatähdelle. Uusi omistaja satsasi tosissaan Miss Farnsworthin koulutukseen, sillä hän näki tammassa paljon potentiaalia. Kilpauran alkaessa menestystä ei tullut heti, mikä herätti joissakin epäilyksiä hevosta kohtaan. Omistaja kuitenkin jaksoi uskoa tammaan, ja vähitellen hänen uskonsa palkittiin. Miss Farnsworthia kokeili useampikin ratsastaja, mutta lopulta yhteinen sävel löytyi vastikään tasokkaampiin luokkiin siirtyneen nuoren saksalaisen ratsastajalupauksen kanssa. Hänen kanssaan Miss Farnsworth kilpaili Grand Prix -tasolla menestyksekkäästi. Vuosien varrella tamma päätyi suomalaisen sijoittajan omistukseen ja sitä kautta Lehtomäen tilalle. Tässä vaiheessa tamman kilpaura loppui, sillä ikää oli jo kertynyt ja jalkavaivojakin oli. Miss Farnsworth sai Suomessa kaksi varsaa, kumpikin tammoja. Kaksi aiempaa varsaa syntyivät Saksassa.

eei. Walter B oli suomalainen puoliverinen, jolla oli säkäkorkeutta 169 cm. Ori syntyi Suomessa tilalla, jossa puoliverikasvatuksen lisäksi toimi ratsastuskoulu. Jos ori ei olisi tullut niin hyvästä suvusta ja omannut niin hyviä kouluratsun piirteitä, olisi se luultavasti päätynyt jossain vaiheessa ratsastuskoulun tuntihevoseksi. Kimo ori oli ulkomuodoltaan varsin näyttävä tapaus ja se menestyi hienosti näyttelyissä. Walter B palkittiin kantakirjaustilaisuudessa I-palkinnolla. Näyttelymenestyksen ja hyvän luonteen ansiosta Walter B oli suosittu siitosori, jolla on kymmeniä varsoja yksistään Suomessa. Kouluratsastuskentillä ori pärjäsi hienosti Intermediate-tasolla. Se starttasi myös Grand Prix -luokissa, mutta niissä menestys jäi saavuttamatta. Walter B myytiin 12-vuotiaana Ruotsiin, jossa sillä ratsasti nuori kouluratsastajalupaus. Walterin kanssa ratsastaja nousi kilpailemaan tasokkaammissa luokissa. Ori pääsi viettämään ansaittuja eläkepäiviään 17-vuoden iässä, jolloin jalkavaivat estivät sen kilpauran jatkumisen. Tästä eteenpäin Walter oli parin vuoden ajan jalostuskäytössä. Sen jälkikasvua löytyy Pohjoismaista, Suomen lisäksi eniten Ruotsista.

eee. Farcry DOW oli suurikokoinen ruunikko, jonka säkäkorkeus oli 171 cm. Hannovertamma syntyi saksalaisessa siittolassa, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti hyvänä hannoverinhevosten kasvattajana. Tamman elämän alkutaival oli valitettavan hankala, sillä sen emä menehtyi pian varsomisen jälkeen. Farcrylle etsittiin sijaisemä, joka kaikkien helpotukseksi hyväksyi vieraan varsan. Farcry oli jo pienestä pitäen paljon tekemisissä ihmisten kanssa, koska sitä ruokittiin välillä maidonvastikkeella. Varmaankin ainakin osittain sen takia tammalla oli myöhemmin hankaluuksia sopeutua lajitovereiden seuraan esimerkiksi laitumella ollessa. Hankala alku kasvatti hevosesta varsinaisen sisupussin, joka oli luonteeltaan oikea taistelija. Kilpakentillä tamma oli valmis tekemään kaikkensa ratsastajan eteen, kunhan keskinäinen luottamus hevosen ja ratsastajan välillä oli kunnossa. Farcry kilpaili korkeimmillaan Intermediate II -tasolla, jolla se menestyi hienosti. Kilpailuista kotiuduttiin usein palkintojen kera. Farcry oli koko elämänsä ajan kasvattajansa omistuksessa, vaikka ratsastajat vaihtuivatkin vuosien varrella. Tamma sai neljä jälkeläistä, jotka kaikki jatkavat emänsä jalan jäljissä kouluradoilla.
Sukuselvitys © isän puoli: Oldfinion Dressage / emän puoli: narie / whitehall

Jälkeläiset & jälkeläisinfo

Kantakirja Sukupuoli Nimi Menestys
old tamma Olfinion Elfenglocke Kikpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.

Kilpailu & näyttelyt

Valko on kilpaillut porrastettuja koulukilpailuja
Pisteet: 5177.95p (vt. 9)

Hevosen VRL profiiliin →

Päiväkirja, valmennukset & tuotosluokat

KRJ Champions 2017 - Kisataan KRJ Young Champion-tittelistä

Vuosittainen KRJ Champions starttasi tuttuun tapaan syyskuussa ja kuten edellisenäkin vuonna, se järjestettiin Fiktion tiloissa. Oldfinion Dressagesta tapahtumaan lähdettiin varsin kasvattipainotteisella kokoonpanolla. Oikeastaan ainoastaan poniluokkaan osallistunut Caparice LAC oli ainut ei oma kasvatti.

Valko osallistui KRJ Young Champions luokkaan, jota varten siis kyhättiin ihan oma KV-tilaisuuskin pystyyn. Ensimmäisen päivän rata oli K.N. Special. Lyhyen radan ohjelma joita en kyllä hirveästi näiden nuorten kanssa suosi, mutta onneksi rata on sen verran simppeli vielä, että uskaltaa lähteä kokeilemaan. Valko suoritti radan ihan hyvällä tuloksella saaden prossia 64,706 % Lähelle sijoituksia ei ylletty, mutta hyvä tulos silti. Sijoitus tuloksissa oli 56. Ensimmäisenä päivänä 12 ratsukkoa karsiutui pois.

Toisena päivänä ratsastettiin Helppo B:2 ja Valko paransi suoritustaan edelliseen päivään verrattuna reilusti. Prosentteja saatiin 68,333 % ja sijoitus oli 28. Toisena päivänä peräti 25 ratsukkoa karsiutui kisasta pois.

Kolmantena päivänä ratsastettiin Helppo A:2 ja Valko jatkoi edellisen päivän hyvää suoritusta. Tänään prosentteja tuli 68,045 % ja sijoitus oli 11. Näin olimme varmistaneet paikkamme loppukilpailussa ja pääsimme kamppailemaan Young Champions tittelistä ihan loppumetreille asti. Kova karsinta jatkui ja myös tänään 25 ratsukkoa tipahti pois loppukilpailusta.

Viimeisenä päivänä ratsastettiin Kür: Helppo A:4. Valkoinen oli kisarupeamasta jo vähän väsynyt eikä jaksanut enää suorittaa samalla energialla mitä edellisinä päivinä oli nähty. Suurempia rikkeitä ei nähty, mutta prosentit silti 60,000 % ja sijoitus 21. Silti kaikenkaikkiaan hieno kokonaissuoritus tammalta. Lisää treeniä ja voimaa niin tamma jaksaa varmasti nämä usean päivän skabat loppuun asti.