Spectrum Wolf

Lopetettu 7.7.2020 hammasvaivojen vuoksi / virtuaalihevonen


Nimi Spectrum Wolf Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 08.05.2017
VH-tunnus VH17-013-0080 Säkä, väri 166cm, rautias Ikä 3v 08.06.2017, 8v 08.07.2017
Koulutustaso Intermediate II Omistaja Oldfinion Dressage Kasvattaja Hukkapuro

VIR MVA ch., KTK-III, KV-III, KRJ-I, YLA3, KVJ AB


VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 06.07.2018
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan III-palkinnolla, 63p.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 3v KV-III-palkinnolla, 19 p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-I palkinnolla, 99 p.
Palkittu Yleislaatuarvostelussa YLA3-palkinnolla, 77 p.

Myönnetty KV Jälkeläisarvonimi AB

Spectrum on aivan kuten emänsä. Kiltti ja herttainen kultamussukka. Se ihastutti mukavalla luonteella jo heti ensi askeleistaan lähtien. Pitkästä aikaa saatiin talliin vaikeita luokkia tahkova kouluhevonen jolla on järkeä päässä ja silti se suorittaa kisoissa erinomaisesti. Ruoalle perso tamma hörisee jatkuvasti tallin käytävillä kulkeville ihmisille. Toiset ihastuvat tervehdyksestä, toiset näkevät pinnan alle. Pikku kerjurihan se siinä ovella notkuu ja vaatii söpöillä huomioillaan itselleen vähän lisäherkkuja ohi ruokailuaikojen. Ja miksei. Kyllä tuon kaltainen söpistely aina silloin tällöin tuottaa tulosta ja Spectrum pääsee herkuttelemaan muiden hevosten vain tuijottaessa kateellisena vieressä.

Vaikka Spectrum on hieman vanhatyyppinen ja raskasrakenteinen niin sillä vanhalla tyypillä tahkotaan edelleen kouluratoja kun muu paletti on kunnossa. Tamma on energinen ja urheilullinen. Se ei käytä energiaansa turhiin hössötyksiin ja sinkoiluihin vaan keskittyy säntillisesti ratsastajansa ohjeisiin. Ja oppihan se radatkin nopeasti ulkoa. Olisi varmaan suorittanut ne dementikonkin kanssa suurin piirtein oikeassa järjestyksessä loppuun jos alkuun olisi päässyt. Tamman vahvuudet ovat etenkin täsmälliset laukanvaihdot sekä lisäykset niin ravissa kuin laukassakin. Harvoin tämän tamman kanssa tulee sellaista rataa vastaan jossa laukanvaihdoissa tulisi virheitä. Jos tulee, niin ne ovat käytännössä aina ratsastajan virheitä. Tämä tamma ei jaloistaan mene sekaisin.

Kilpailumatkat menevät Spectrumin kanssa melko hyvin. Se hieman stressaa kuljetusta, etenkin jos joutuu matkustamaan yksin. Onneksi suurelta tallilta on aina enemmän porukkaa lähdössä, joten tamma pääsee aina kavereiden kesken ja rekan kyytiin. Rekassa tamma matkustaa hieman rennommalla otteella kuin trailerissa. Kilpailupaikoilla tamman stressaaminen häviää. Muiden hevosten läsnäolo, ihmisten hälinä ja muu sählinki ei tammaan vaikuta vaan ehkä juuri päin vastoin rauhoittaa. Varsinkin kun kaikki äänet voi heti nähdä ja todeta omilla silmillään.

Spectre
KTK-I, KRJ-I, VPVL-I
holst, 167cm, m
Spectron
holst, 169cm, m
Sipico holst
Triumpha holst
Nectra
holst, 166cm, trkm
Hyperior holst
Neran holst
Crown of Roses
old, 163cm, tob
Visconti
old, 171cm, km
Vincenzi old, 165cm, km
Bisous old, 163cm, km
Camira
old, 167cm, tob
Trocadero old, 168cm, mkrj
Cassandra old, 161cm, tob

ii. Spectron on musta, 169cm korkea holsteinori, joka on kantakirjattu I-palkinnolla ja oria pidetään aikansa yhtenä huippu kouluperiyttäjistä. Muoti nimeksi nousseella nyt 16-vuotiaalla Spectronilla on jo yli sata jälkeläistä. Nykyään tosin orin käyttö on hieman vähentynyt, sillä sen astutusmaksut ovat nousseet pilviin ja tammojen kriteereitä tiukennettu todenteolla. Spectronilla on orimainen, mutta kuitenkin yhteistyökykyinen luonne, todella hyvä rakenne ja se on pärjännyt loistavasti Grand Prix tasolla kouluratsastuksessa. Jälkeläisilleen Spectron onkin periyttänyt hyvää rakennetta ja varin näyttävää ja mahtipontista liikettä. Orin omistaja on sanonut, ettei varmasti enää koskaan tule omistamaan samanlaista hevosta, sillä niin täydellinen paketti Spectron on.

iii. Sipico tulee vanhasta ja tunnetusta koulusuvusta. 170cm korkea, musta holsteinori kilpaili 22-vuotiaaksi asti kouluratsastuksessa Grand Prix tasolla suoriutuen tasaisen varmasti joka kerta. Sipicoa pidettiin todella tasaisena ja varmana suoritushevosena ja sillä oli hyvin rauhallinen ja yhteistyökykyinen luonne. Kysyntää jalostuksessa kuitenkin heikensi hieman se, että orilta löydettiin irtopalat, jotka vaikuttivat myös periytyvän sen jälkeläisille. Myös poikkeuksia tosin löytyi, kuten orin tunnetuin jälkeläinen, supertähdeksi noussut Spectron. Sipico lopetettiin 23-vuotiaana jalkaongelmien alettua haitata sen elämää liikaa.

iie. Triumpha on yksi varsin tunnetun ja perinteikkään saksalaisen holsteinsiittolan siitostammoista. Nyt 20-vutoiaalta tammalta löytyykin 12 jälkeläistä ja tamma on jo nykyään siirtynyt eläkkeelle. 163cm korkea, ruunikko, holsteint Triumpha tulee varsin täysveripainotteisesta suvusta ja vaikka tammalla itsellään ei olekaan juuri kilpailunäyttöjä, on se periyttänyt jälkeläisilleen selvästi voimaa ja hyvää suorituskykyä samoin kuin reaktiivista ja säpäkkää luonnetta. Tamman jälkeläisistä moni onkin päätynyt kilpailukäyttöön kenttäratsastuksessa, mutta suurin menestyjä on kouluratsu Spectron..

ie. Nectra on melko vaatimaton 166cm korkea, tummanruunikonkimo holsteintamma. Prix St. Geroges tasolla parhaimmillaan kilpaillut tamma on lähinnä ollut omistajansa harrastuskaveri, eikä tammalta löydy meriittejä esimerkiksi näyttelykehistä. Nectra astutettiin 4-vuotiaana Spectronilla, joka silloin vielä aloitteli uraansa. Tamman omistaja ei todellakaan tiennyt, millaisen jättipotin oli saanut, sillä jo seuraavana vuonna Spectronin astutusmaksut olivat kaksinkertaistuneet. Nectran ensimmäisen varsan kapasiteetti yllättikin sen omistajan täysin ja orivarsa päätettiin myydä tavoitteellisempaan kotiin. Parin vuoden päästä Nectrasta teetettiin toinen varsa, joka jäi tamman omistajalle kasvamaan ja jatkamaan emänsä jalan jäljissä leppoisan harrastuskaverin uraa.

iei. Hyperior on 165cm korkea, mustankimo ori, joka tulee ihan kohtalaisen menestyneestä koulusuvusta ja on kilpaillut itse Intermediate II tasolla. Oria on käytetty melko ahkerasti jalostukseen ja sillä onkin kymmeniä jälkeläisiä, joista suurin osa on eri puolilla maailmaa harrastekäytössä. Löytyy Hyperiorin jälkeläisistä tosin myös muutama GP-tasolla startannut. Hyperior on III-palkinnolla kantakirjattu perushyvä ori, jonka luonne on yhteistyökykyinen ja helppo käsitellä. Orin jälkeläiset ovatkin olleet pääasiassa järkeviä ja toimivia käyttöhevosia, mutta aivan huipputasolle niistä ei ole ollut.

iee. Neran on 156cm korkea, tummanruunikko, ulkonäöltään miltein ponimainen holsteintamma, joka kilpaili omistajansa kanssa niin esteitä, koulua kuin kenttää. Neran oli luonteeltaan varsin sähäkkä ja reaktiivinen tapaus, jolla oli potentiaalia moneen lajiin. Valitettavasti tamman pieni koko kuitenkin karisti tämän mahdollisuuksia varsinkin esteillä. Omistajansa silmäteränä ollut Neran sai yhteensä neljä varsaa, joista kaikki ovat olleet lähinnä harrastekodeissa. Tamma on periyttänyt varsoilleen ketteryyttä, sopivaa sähäkkyyttä ja monipuolisuutta, sillä Nectraa lukuunottamatta muut Neranin varsat ovat kilpailleet sekä esteillä että koulussa.
sukuselvitys © Otterley

Jälkeläiset & jälkeläisinfo

old tamma Oldfinion Conmari Kantakirjattu Hevoskantakijaan III-palkinnolla.
Palkittu Kouluvarsojen laatuarvostelussa 3v KV-II-palkinnolla.
Kilpaillut porrastettuja KRJ:n alaisia kilpailuja.
old tamma Oldfinion Schneidig Myönnetty VIR MVA ch-arvonimi.
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
Palkittu Kouluvarsojen laatuarvostelussa 3v KV-II-palkinnolla.
Palkittu Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa KRJ-I-palkinnolla.
Palkittu Yleislaatuarvostelussa YLA2-palkinnolla.
old ori Oldfinion Saverion

Kilpailut, näyttelyt & laatuarvostelut

NJ näyttelyt
10.10.2017 Oldfinion Dressage, irtoSERT (Pt: Zafiro)
26.01.2018 Oldfinion Dressage, BIS3, MVA-SERT (Pt: Jannica)
02.03.2018 Oldfinion Dressage, irtoSert (Pt: Lissu T.)
12.07.2018 Oldfinion Dressage, BIS4, MVA-SERT (Pt: Catia)

VSN näyttelyt
07.06.2017, Oldfinion Dressage, Reserve Champion

KRJ cup
30.06.2017, Fiktio, KRJ CUP, Helppo C, 22/235
31.07.2017, Runoratsut, KRJ CUP, Helppo B, 18/244
31.08.2017, Kuuralehdon hevostila, KRJ CUP, Helppo B, 9/192
31.03.2018, Hukkapuro, KRJ CUP, Helppo B 15/301
28.02.2019, Kuuralehto, KRJ CUP, Helppo D, 9/104

Kilpaillut porrastettuja maksimitasolleen Intermediate II

Päiväkirja, valmennukset & tuotosluokat

10.05.2017, tilausvarsa

Spectrum tuli talliin tilausvarsan muodossa. Kantakirjattuja oreja selaillessani ihastuin suuresti sen isään, ykköspalkinnon kantakirjaori Spectreen. Ori oli kuin jostain lasten satuelokuvasta. Sysimusta väritys, valkoinen läsi ja valkoiset sukat. Ori oli Hukkapuron omistuksessa ja onneksi tuosta isosta siittolasta löytyi myös oldenburg tammoja. Vaihtoehtoja oli itseasiassa kaksi. Musta tamma Sonata v. Deimvuen ja tobiano Crown of Roses. Vaikka en erityisemmin erikoisväreistä innostu, niin jostain syystä Crown of Roses tuntui tällä kertaa olevan se oikea. Saatiin Otterleyn kanssa lyötyä sopimus lukkoon ja tilausvarsa sai alkunsa. Varsa saisi sitten muuttaa vieroituksen jälkeen Oldfinionin varsapihattoon kasvamaan muiden samanikäisten varsojen kanssa. Odotusaika tuntui tietenkin pitkältä, niin kuin aina kun jotain odottaa, mutta viileänä toukokuisena yönä syntyi tammavarsa. Nimi oli päätetty jo etukäteen ja varsa sai nimen isänsä mukaan ja ristittiin Spectrum Wolfiksi.