Adrianne

lopetettu 2.7.2016 / virtuaalihevonen


Nimi Adrianne Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 27.05.2015
VH-tunnus VH15-013-0112 Säkä, väri 168cm, kimo Ikä 4v 27.06.2015 8v 27.08.2015
Koulutustaso Intermediate I Omistaja yersinio, VRL-06303 Maahantuoja Oldfinion Dressage

VIR MVA ch., KTK-II, KRJ-I, YLA2


VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 28.06.2016
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 100p.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla, 70p.
Palkittu YLA:n tilaisuudessa YLA2-palkinnolla, 79,5p.

Adrianne ei ole mitenkään erityisen sosiaalinen hevonen, mutta käyttäytyy kyllä hevosiksi tilanteessa kuin tilanteessa. Se tarhailee pienessä laumassa muutaman muun tamman kanssa ja ehkä kimosta väristä johtuen se on hieman erakkomainen tai hyljeksitty. Tamma kuitenkin pysyttelee aina muiden hevosten lähettyvillä vaikka ei muutan tekisikään suurempaa tuttavuutta. Tamma ei kuitenkaan huutele muiden hevosten perään. Päin vastoin, sen kanssa voi huoletta lähteä metsiin samoilemaan ilman muiden seuraa.

Hoitotoimenpiteet Adriannen kanssa ovat helppoja ja mutkattomia: tamma vain seistä napottaa paikallaan ja torkkuu. Toki sen herättäminen tähän maailmankaikkeutteen kavioiden puhdistuksen ajaksi on operaatio itsessään. Varusteet nähdessään tammaan tulee ihan uudenlaista ryhtiä. Adrianne on helppo tapaus myös muussa peruselämässä: se kulkee taluttaessa hitaasti, mutta varmasti mukana. Se antaa itsensä kiinni tarhasta ja laitumelta. Kengitys sujuu vaivattomasti eikä pesukaan ole tammalle mikään ongelma. Ainoastaan pieniä vaikeuksia tamman kanssa aiheuttaa ruoka: Adrianne söisi mielellään aina ja kaiken. Sen kanssa saa siis olla tarkkana ettei tamma livistä rehuvarastoon!

Adrianne on ratsuna toki vähän hitaasti lämpenevä, mutta kun sen kanssa jaksaa tehdä töitä, kömpelöstä möllöttäjästä saa aikaan letkeän ja lennokkaan kouluratsun. Adriannen bravuureihin kuuluukin ehdottomasti lisätyt askellajit. Varsinaisia heikkouksia sillä ei tunnu olevan. Osaavan ratsastajan alla Adrianne suorittaa kaiken moitteettomasti. Erityisesti laukassa suoritettavat liikkeet ovat tamman kohdalla näyttäviä. Maastoilu tamman kanssa on kaukana rentouttavasta. Se saattaa säpsähdellä yllättävissä tilanteissa, mutta harvoin kuitenkaan lähtee käsistä. Esteet ovat tammalle mukavaa mielenvirkistystä, mutta ei se niillä loista. Tamma kyllä tykkää hypätä, mutta tyyli on heikko ja puomit kolisevat.

Kilpailupaikoilla Adrianne on vähän kuumakalle ja varsinkin muut hevoset saavat tuta tamman raivon, jos tulevat liian lähelle. Se suorittaa tasaisen varmasti sekä kotona että kilpailupaikalla. Adrianne myös matkustaa ongelmitta ja rauhallisesti, kunhan heinäverkossa riittää mutustettavaa koko matkan ajaksi.Lawford
old, 172cm, km
Ekhford
old, 170cm, rn
Tadford
old, rn, 168cm
Cassia
old, rn, 164cm
Naenia
old, 163cm, km
Paxton
old, 170cm, km
Naania
old, 166cm, m
Ariane
old, 166cm, rn
Pacer
old, 172cm, rn
Paco
old, 175cm, m
Floella
old, 167cm, rn
Ariette
old, 160cm, rn
Wainwright
old, 168cm, rt
Arienette
old, 160cm, rn


i. Lawford edustaa laadukasta Ford-orilinjaa, joka sai nimensä 1900-luvun alussa Saksaan oldenburgsiittolan perustaneen Werner Fordin mukaan. Ford-linjan oriit ovat pitkälti kouluratsuja ja ne ovat tunnettuja laadukkaista liikkeistään sekä hyvästä perimästään. Lawford on näyttävä ja raamikas kimo ori, joka kilpailee kouluratsastuksessa GP-tasolla. Ori kypsyi hitaasti, eivätkä sen ensimmäiset vuodet kilparatsuna luvanneet hyvää jatkoa. Lawfordin omistajalla ja ratsastajalla riitti kuitenkin uskoa siihen, että vielä jonain päivänä ori puhkeaisi kukkaan ja siitä kehkeytyisi GP-tason kilparatsu. Niinpä he jatkoivat hevosen työstämistä ja lopulta heidän satsauksensa palkittiin. Lawford kilpailee yhä edelleen. Kilpakausi toisensa jälkeen näyttää siltä, että ori on kuin viini, se tulee entistä paremmaksi vanhetessaan. Jälkeläisiä II-palkinnolla kantakirjatulla oriilla on tähän mennessä reilut sata kappaletta ja se on hurjan suosittu jalostusori. Luonteeltaan Lawford on yleisesti ottaen rauhallinen hevonen, mutta toisinaan siitä pilkahtelee esiin tulisempi puoli.

ii. Ekhford on komea ruunikko ori, jolla on takanaan menestyksekäs kilpaura kouluratsastuksen huipulla. Ura aukeni jo nuorena pienemmissä luokissa, joita ori kiersi haastavuutensa takia usean eri ratsastajan kanssa. Ekhfordin omistaja alkoi olla jo melkeinpä epätoivoinen, kun kukaan ei kokenut pystyvänsä yhteistyöhön tulisen oriin kanssa. Portti GP-tasolle avautui nuoren saksalaisen ratsastajalupauksen, Heinrich Wolfin, myötä. Ratsastaja ja hevonen olivat niin sanotusti samalla aallonpituudella ja löysivät yhteisen sävelen, jonka avulla heidän yhteinen taipaleensa oli menestyksekäs. Sittemmin Ekhford on vetäytynyt kilpakentiltä viettämään hyvin ansaittuja eläkepäiviä Saksan maaseudulle. Ekhfordin omistaa nykyään ratsastaja Heinrich Wolfin perhe. Oriitta käytetään harkitusti jalostuskäytössä juuri luonteen tulisuuden takia. Osa sen jälkikasvusta on selvästi perinyt hankalampia luonteenpiirteitä, mutta joukosta löytyy myös rauhallisempia ratsuja. Ekhford on kantakirjattu II-palkinnolla ja sillä on myös kantakirjaan hyväksyttyjä varsoja.

ie. Naenia on rakenteeltaan siro, kimo tamma, jolla on säkäkorkeutta 163 cm. Tamma kilpaili muutaman kilpailukauden verran kouluratsastuksessa Prix St Georges -tasolla, minkä jälkeen se siirrettiin siitostammaksi. Halukkaita ratsastajia olisi kyllä löytynyt, mutta omistaja katsoi parhaaksi menetellä tällä tavoin. Kilpauran jälkeen tamman kanssa ryhdyttiin kiertämään näyttelykehiä oikein urakalla. Se pärjäsikin oikein mainiosti ja valittiin pariin kertaan koko näyttelyiden parhaaksi tammaksi. Naenia on myös kantakirjattu. Tamma oli aina kahdeksanvuotiaaksi asti kasvattajansa omistuksessa, minkä jälkeen se myytiin eräälle aktiivisen kilpauran lopettaneelle kouluratsastajalle, joka kasvattaa oldenburginhevosia. Naenia viettääkin leppoista siitostamman elämää pienehköllä siitostallilla maaseudun rauhassa. Tamma on hyväluonteinen ja varsin rauhallinen hevonen, jota on helppo ja miellyttävä käsitellä. Naenian varsat ovat lähes poikkeuksetta perineet emältään sen miellyttävän luonteen ja ne ovat yhtä yhteistyökykyisiä yksilöitä.

e. Ariane on kaunis ruunikko tamma. Säkäkorkeutta sillä on 166 cm. Ariane kilpaili nuorempana Intermediate II-luokassa. Monet epäilivät aluksi tamman kykyjä, mutta pienikokoinen tamma näytti epäilijöille, että se pystyy napsimaan hyviä sijoituksia. Ariane päihitti urallaan monia itseään isokokoisempia ja isoliikkeisempiä oriita. Tammalla ratsastaneet kehuivat sen valtiksi todella sitkeää, mutta toisaalta myös miellyttävää ja nöyrää luonnetta, sillä Ariane halusi tehdä aina parhaansa radalla. Ratsastajien mukaan parhaimmillaan Arianen kanssa saattoi päästä niin hyvään yhteisymmärrykseen, että tuntui siltä kuin tamma olisi lukenut heidän ajatuksensa. Vakuuttava kilpaura päättyi sairastelukierteeseen, jonka jälkeen omistaja ei enää halunnut rasittaa hevosta treenaamalla sitä uudestaan vaativien luokkien edellyttämään kuntoon. Ariane jäi siitostammaksi nauttimaan kotitallin rauhallisista oloista. Tamman jälkikasvusta on nähtävissä, että se periyttää varsoilleen sitkeää, mutta miellyttävää luonnetta sekä irtonaisia liikkeitä.

ei. Pacer oli näyttävä isokokoinen ori, jolla oli säkäkorkeutta 172 cm. Ruunikko ori kilpaili kouluratsastuksessa aina GP-tasolla asti. Sen kilpaura oli melko tasapaksu ja suurimmat voitot jäivät saavuttamatta. Oriin ensimmäinen omistaja kyllästyi muutaman vuoden jälkeen siihen, ettei toivottua tulosta tullut. Pacer myytiin Saksasta Hollantiin, jossa sillä ratsasti useampi nuori ratsastaja, joka vasta haki paikkaansa kilparatsastajana vaativissa luokissa. Niin Pacerista tuli uusien tulokasratsastajien opettaja, jonka kanssa he saavuttivat sijoituksia helpommista luokista ja taitavimmat saivat kokeilla siipiään GP-tasolla. Vikkelään tahtiin vaihtuvat ratsastajat pitivät kyllä oriista, jolla oli varsin miellyttävä luonne, mutta aika nopeasti he saivat ratsastettavakseen muita hevosia, joilla oli enemmän kapasiteettia huippusijoituksiin. Erinomaisen rakenteensa ja luonteensa ansiosta Pacer saavutti kuitenkin suosiota jalostusoriina. II-palkinnolla kantakirjattu ori on periyttänyt jälkeläisilleen hyvän rakenteen lisäksi näyttäviä liikkeitään.

ee. Ruunikolla Ariette -tammalla oli säkäkorkeutta tasan 160 cm. Ariette ei itse koskaan astunut kilpa-areenoille, sillä se oli puhtaasti siitoskäytössä. Tamma oli tuttu näky näyttelykehissä, joissa se saavutti useita palkintoja. Se on kerran valittu koko näyttelyiden parhaaksi tammaksi. Ariette palkittiin kantakirjaustilaisuudessa II-palkinnolla. Tamma sai paljon kehuja hienosta rakenteestaan. Myös sen liikkeitä kehuttiin ilmaviksi ja näyttäviksi. Moni Arietten selkään kavunnut kuvaili tamman ravia ja laukkaa niin isoiksi, että niissä oli vaikea istua tai ainakin tamman askellajit vaativat totuttelemista ennen kuin ratsastaja saattoi kunnolla rentoutua kyydissä. Luonteeltaan Ariette oli rauhallinen ja hyvin seurankipeä. Sen kerrotaan kiintyneen syvästi tallikissaan, joka tepasteli usein tamman karsinan lähettyvillä. Tamman muuten rauhallinen olemus saattoi välillä jopa hätääntyä, jos tuttua kissanhahmoa ei ollut näkyvissä tallissa. Arietten kerrotaan olleen varsoilleen hyvä ja huolehtivainen emä.Jälkeläiset

Sukupuoli Nimi Menestys
ori Oldfinion Bolvar Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
KRJ sijoituksia.
ori Oldfinion Lord Adrian KTK kelpoinen
Kilpaillut KRJ:n alaisia kilpailuja.
ori Oldfinion Darius Palkittu Kouluvarsojen ja nuorten laatuarvostelussa III-palkinnolla.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
KRJ sijoituksia.
ori Oldfinion Milton Kantakirjattu hevoskantakirjaan I-palkinnolla.
KRJ sijoituksia & porrastettuja tuloksia.
ori Oldfinion Whartonounz VIR MVA ch., VSN W Ch.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
KRJ sijoituksia.
tamma Oldfinion Lady Anne Myönnetty Champion arvonimi.
Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-I-palkinnolla.
ori Oldfinion Brandon Kantakirjattu hevoskantakirjaan II-palkinnolla.
KRJ sijoituksia.
ori Oldfinion Bartel Atte


Kilpailut

NJ näyttelyt VSN näyttelyt

27.07.2015 Oldfinion Dressage, irtoSERT (Päätuomari: Welby)
10.03.2016 Oldfinion Dressage, irtoSERT (Päätuomari: Taija)
11.04.2016 Rosenhof, irtoSERT (Päätuomari: Kati)
23.04.2016 Alondra, BIS4, MVA-SERT (Päätuomari: Kati)
30.04.2016 Oldfinion Dressage, BIS4, MVA-SERT (Päätuomari: Kati)


05.10.2015, Oldfinion Dressage, Reserve Champion (tuomari: dookie)
Päiväkirja

30.05.2015, ensitapaaminen

Olin jo pidemmän aikaa kierrellyt Tanskan, Hollannin ja Saksan markkinoita, sillä etsin itselleni uutta siitostammaa. Koska rahat olivat huonon taloustilanteen vuoksi tiukilla en voinut tehdä niin kuin aiemman siitostammani Rebellen kohdalla. Valmiista, kisatusta ja ktk-kelpoisesta tammasta sai pulittaa kovan hinnan. Nyt etsin varsaa sormet ristissä toivoen, että löydän näin nuoresta otuksesta sen helmen talliini. Päädyin lopulta itselleni vieraan, tai vieraan ja vieraan, olinhan minä hänestä kuullut, mutta yhteistyötä emme olleet tehneet, pihattoon katselemaan varsoja. Niitä oli paljon! Jäin katselemaan varsoja melko pitkäksi aikaa ja lopulta valitsin niistä kymmenen mieluisinta jotka halusin vielä nähdä maneesissa liikkumassa. Haluaisin nyt tietysti sanoa, että Adrianne oli Se hevonen jonka valitsin ensimmäisenä, mutta eipäs ollutkaan. Sitä ennen katselin toista varsaa, mutta sen hinnasta emme päässeet sopuun. En ollut valmis maksamaan pienestä varsasta niin paljoa. Adriannen puolustukseksi sanoisin, ettei se ollut edellistä varsaa sen huonompi, mutta se oli kimo. Mutta nyt paikkaan tämän värikammoni ja ostan tämän vielä niin harmaan näköisen liitokavion talliini. Tämänkin tamman hinnasta tinkasimme pitkään, mutta onneksi minulla on jonkun verran kontakteja näillä seuduilla, joten sain vakuutettua, että hinnasta huolimatta tästä tammasta tullaan vielä kuulemaan jos se meille myydään. Jonkun toisen luona voi käydä toisin. Sovimme, että Adrianne jää vielä Saksaan kasvamaan ja ennen ratsutusta se käytetään ostotarkastuksessa. Jos silloin on kaikki ok, niin järjestän tammalle kuljetuksen Suomeen.

Lokakuun kantakirjaustilaisuus 15.10.2015

Olipas harvinaisen mukava ja rauhallinen kantakirjaustilaisuus. En tiedä vaikuttiko asiaan se, että olin matkassa kahden tamman kanssa joten orien pöllöilyt eivät rasittaneet meitä tänään. Tilaisuus oli varsin mukava. Itselläni oli siis esitettävänä Adrianne ja oma hannover kasvattini Oldfinion Felissaar. Lisäksi tilaisuudessa oli mukana kaksi oldenburg kasvattiani jotka palkittiinkin III-palkinnolla. Oldenburgeja näkyi tilaisuudessa muutenkin ja niitä kantakirjattiin siis seitsemän kappaletta Adrianne mukaan lukien. Adrianne oli tilaisuuden ainut oldenburg joka palkittiin II-palkinnolla, muut saivat III-palkinnon. Pisteitä tamma sai tuomareilta 19 + 17 + 15 + 19 eli yhteensä 70 pistettä. Tiukka arvostelu siis, mutta jokainen kantakirjattu oldenburg on aina kotiinpäin. Kakkospalkinto kuitenkin varmisti sen, että Adriannen jälkeläiset tulevat olemaan kaikki kantakirjakelpoisia kunhan vain isäksi on valittu kantakirjattu ori.

27.01.2016, kouluvalmennus

Olin tänään Adriannen kanssa suomalaisen Marienne Tolopaisen valmennuksessa. Marianne on meidän tallilla uusi tuttavuus, mutta kuitenkin ehdottomasti yksi Suomen arvostetuimpia valmentajia. Syy siihen miksi Marianne on meille viaras tuttavuus on se, että hän on suurimmaksi osaksi vaikuttanut Pohjois-Suomessa. Mutta nyt hänen siirtyessä etelämpään, nappasin mahdollisuudesta kiinni ja toivon mukaan saamme omiin harjoituksiimme uusia tuulia.

Marianne aloitti valmennuksen seuraamalle työskentelyämme ja hän kertoi samalla tulevasta tehtävästämme. Heti alkuun hän puuttui Adrianne protestointiin joka liittyi ohjastuntumaan. Hän käski minun rentoutua nopeammin kun hevonen rentoutuu, sillä muuten se ei ymmärrä reagoineensa oikein jos minä olen apujeni kanssa hidas.

Tehtävänä oli mennä sulkutaivutuksia. Aloitimme sulkutaivutukset ravissa ja niitä tehtiin pitkällä sivulla. Tämä sujui meiltä hyvin ja siirryimme turvallisen seinän vierestä diagonaalille mikä olikin jo asteen verran hankalampaa. Tässä Adriannen lavat meinasivat jatkuvasti päästä karkaamaan. Marianne käski minun olemaan rauhallisempi apujeni kanssa ja tunnustelevan tarkemmin hevosen liikettä, jotta niin isoja korjausliikkeitä ei tarvita. Kun sain hevoseni jälleen avuille siirryimme laukkaan ja jatkoimme samaa tehtävää. Laukassa tehtävä oli helpompi, mitä tietysti edesauttaa Adriannen hyvä laukka. Nyt tavoitteena ei niinkään ollut hevoselle tehtävän opettaminen vaan hevosen vahvistaminen ja jumppaaminen. Adrianne otti hyvin taas takaosaa alleen kun se pääsi tekemään töitä ja pikkutamma näytti lopputunnista huomattavasti ryhdikkäämmältä kuin alkutunnista.

virtuaalihevonen
hevosen kuvat © Kati, hevosen sukuselvitys © Cin, hevosen luonne © Hapero & yersinio