Rebelle

lopetettu 23.11.2017 vanhuudenvaivojen vuoksi / virtuaalihevonen


Nimi Rebelle Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 16.07.2011
VH-tunnus VH13-013-0066 Säkä, väri 167cm, ruunikko Ikä 3v 16.10.2011, 8v 16.03.2012
Koulutustaso ko: Grand Prix Omistaja yersinio Maahantuoja Pulmu N.


VIR MVA ch., VSN W Ch., KTK-III, KRJ-I, YLA3, KVJ AB


VIR MVA ch. arvonimi myönnetty 27.03.2017
VSN World Champion arvonimi myönnetty 23.11.2017

Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla, 65p.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 103p.
Palkittu Yleislaatuarvostelun tilaisuudessa YLA3-palkinnolla, 74p.

Myönnetty KV:n Jälkeläisarvonimi AB

Rebelle on asunut Oldfinion Dressagessa vuoden 2015 alusta lähtien ja osoittautunut oikein ihanaksi hevoseksi. Se on ratsuna virkeä ja reipas, muttei kuitenkaan mikään äkkipikainen säikkyjä. Epämääräiset möröt eivät siis piinaa tämän tamman mieltä. Uudet asiat eivät tamman mieltä hetkauta vaan se ottaa asiat vastaan aina innokkaasti korvat hörössä ja lähtee tutkimaan asioita hamuillen niitä huulillaan. Ehkä persona tammana se on valmis ottamaan riskejä jos vain ruokaa on mahdollista löytää.

Rebelle on ollut varsoilleen erinomainen emä ja oikea emätammojen emätamma. Jos sillä ei ole ollut omia varsoja hoidettavana niin se on hoitanut muiden varsoja. Ja välillä hoitanut omien lisäksi myös muiden kakarat. Laumassa tamma väistää helposti muita, eikä lähde kahinoimaan johtajan paikasta. Myös ruokapaikoilta se väistää hyvin nopeasti jos sinne on tulossa äkäisempiä tammoja ruokailemaan.Rusenwolz
old, 167cm, rn
Tussenwolz
old, 169cm, rn
Wullewolz
old, mrn, 175cm
Hyeon
old, km, 162cm
Selestine
old, 160cm, m
Ulrich
old, m, 165cm
Melestin
old, rt, 160cm
Thebelle
old, 171cm, km
Valence
old, 170cm, rn
Volsteno
old, rt, 173cm
Garnette
old, rn, 166cm
Taya
old, 163cm, rn
Layard
old, rn, 180cm
Tabette
old, rt, 160cm


i. Rusenwolz edustaa pitkää, vuosikymmenien taakse ulottuvaa kasvatustyötä arvostetussa Wolzen-koululinjassa, jonka aikanaan aloitti jo edesmennyt kouluratsastaja ja -tuomari, Charlie Wolz. Ruunikko, suurikokoinen ori on ensimmäisiä yhdistelmiä yleispainotteista sukua ja hartaudella vaalittuja kouluhevosia, jotka kaikki kantavat nimensä perässä wolz-takaliitettä. Rusenwolz aloitti uransa kilparadoilla jo nuorena, eivätkä ensimmäiset kilpailuvuodet poikineet kummoisia meriittejä. Hevosen ura GP-radoilla lähti kuitenkin räjähdysmäiseen nousuun puoli vuotta epäonnisen kisaputken jälkeen, ja pian Rusenwolz oli erittäin haluttu hevonen sukutauluissa, niin este-, kuin koulupuolenkin varsoilla. Ori on tähän mennessä jättänyt jälkeensä kymmenittäin lahjakkaita varsoja, joista suurin osa kiertää kisakenttiä tälläkin hetkellä. Hevonen periyttää jälkeläisilleen upeaa, korrektia rakennettaan ja myös sen luonteenpiirteitä on selvästi havaittavissa jälkikasvulla. Rusenwolz on luonteeltaan herkkä ja helposti kuumuva, mikä vaikuttaa myös ratsastettavuuteen. Rusenwolzin jälkeläiset ovat moni isänsä tapaan myöhään kypsyviä, ja useimmat ovat alkaneet pärjätä kilpailuissa vasta muutaman vuoden kilparadoille siirtymisensä jälkeen. Rusenwolz viettää eläkepäiviään omistajansa H. Pettersonin luona Italiassa, jonne se myytiin 1-vuotiaana huutokaupassa, ja missä se on koko ikänsä asunut.

ii. Tussenwolz on upea, suurikokoinen ruunikko ilmestys ja se on niittänyt runsaasti ihailua kilpailuissa ja näyttelyissä kiertäessään. Ori myytiin heti emästä vieroitettuaan Ranskaan jossa se yhä asuu omistajansa E.J. Adalizin luona ja viettää leppoisia eläkepäiviä. Tussenwolz on luonteeltaan ystävällinen, mutta herkkä ja moni sen jälkeläisistä on perinyt jälkimmäisen luonteenpiirteen. Ruunikko ori kilpaili aktiivisesti kouluratsastuksessa tasolla Grand Prix, mutta parhaimmillaan se ei ollut kilparadoilla vaan näyttelyhevosena poikkeuksellisen näyttävän rakenteensa vuoksi. Tussenwolzilla on kymmeniä jälkeläisiä, suurin osa koulupainotteisia ja vielä isäänsäkin paremmin menestyneitä. Orin rakenne näkyy selkeästi sen jälkikasvussa, mikä varmasti on kasvattajien tarkoituksena ollutkin.

ie. Selestine Selestine on oikea moniosaaja (Int II, 140cm), jonka taitoja ja kaunista ulkonäköä on esitelty niin este- kuin kouluradoillakin. Musta tamma on pienikokoinen, mutta harvoin se antoi säkäkorkeuden estää ja kipusi kilpailuissa palkintopallille useammin kuin yli kymmenen senttiä itseään korkeammat orit. Selestine kilpaili menestyksekkäästi monia vuosia ja siitä näkee vieläkin, että se todella oli kilpahevosten aatelistoa. Tamma on haluttu hevonen este- ja koulusuvuissa, sillä se periyttää monilahjakkuutensa suoraan jälkikasvulle. Tähän mennessä Selestine on varsonut kuusi hienoa varsaa, neljä oria ja kaksi tammaa. Tamma asuu Saksassa, jossa se on yhä siitostammana jatkamassa sukuaan eteenpäin ja tuomassa maailmaan uusia tähtihevosia. Luonteltaan Selestine on ajoittain itsepäinen ja vahvasti yhden ihmisen hevonen.

e. Thebelle on suurehko, kimo siitostamma, joka asuu kasvattajansa kotitilalla Saksassa, missä tamma on myös syntynyt ja koulutettu ja asunut koko ikänsä. Thebelle ei ole niitä kaikkein arvostetuimpia nimiä oldenburginhevosten sukutauluissa, mutta sen tasaiset luonteenpiirteet ja rauhallinen olemus toimivat kätevästi vastakohtina helposti kuumuville, temperamenttisille oreille. Thebelle on kilpaillut sekä koulu-, että esteratsastuksen parissa tasoilla Intermediate ja 110cm. Tammalla on neljä hienoa jälkeläistä, jotka ovat onnistuneiden isävalintojen seurauksena menestyneet loisteliaasti kilparadoilla omissa lajeissaan. Thebellen varsat ovat usein emänsä tapaan helposti käsiteltäviä ja vastaanottavaisia. Kimo periyttää jälkeläisilleen myös monipuolisuuttaan eri lajien suorittajana, ja kaksi sen varsoista kilpaileekin sekä este-, että kouluratsastuksessa, yksi kenttäkilpailuissa ja yksi pelkästään kouluratsastuksessa tasolla Grand Prix. Thebelle ei ole erityisen hieno hevonen lukuisine meriitteineen ja hienoine sukuineen, vaan periytyy osittain hevosista, jotka ovat kilpailleet elämänsä aikana hyvin niukasti. Suosittua siitoshevosta tammasta tuskin tulee, mutta sen aurinkoinen olemus on vertaansa vailla.

ei. Koulupainotteinen, kookkaammman puoleinen ori Valence tulee vanhasta mahtisuvusta, joka on vielä tänä päivänäkin esillä huipulla kilpailevien hevosten sukutauluissa. Ruunikko syntyi kaksikymmentä vuotta sitten Saksassa alkuvuodesta ja kasvattajalle oli jo varsana selvää, että se oli paljon samana vuonna syntyneitä varsoja edellä. Voittoputki ikätovereiden kanssa ei nuoruusikään tyssännyt, sillä Valence aloitti kilparatojen kiertämisen voittamalla kolme ensimmäistä kilpailuaan huippuprosentein. Luonteeltaan Valencea voitaisiin kuvailla lempeäksi jättiläiseksi, mikä se kyllä onkin. Suureen ruunikkoon ulkokuoreen on mahdutettu roppakaupalla taitoja, mutta myös äärimmäisen lempeä sydän. Valence on hyvä periyttäjä vaikka sen varsat eivät olekaan isänsä veroisia, mutta yhtä kilttejä ne ovat.

ee. Taya oli pienikokoinen ruunikkotamma, joka syntyi ennen aikojaan ja oli koko elämänsä heikompi kuin muut, niin rakenteeltaan kuin kyvyiltäänkin. Se ei menestynyt kilpailuissa (Int I) ja Taya siirrettiin ensimmäisen kisakautensa jälkeen kokonaan siitoskäyttöön. Siitä ei ollut näyttelyhevoseksikaan hentoisen ulkomuotonsa vuoksi, mutta siitostammana se oli omiaan ja omasi vahvan äidinvaiston, mikä teki Tayasta hyvän emän varsoilleen. Huonon kilpa- ja näyttelymenestyksensä vuoksi Taya varsoi elämänsä aikana vain kaksi varsaa, joista toinen kuitenkin lopetettiin nuorena jalkaongelmien vuoksi. Taya kuoli suolisolmun saatuaan kahdeksantoista vuoden iässä eläinlääkäriasemalla. Tamma periytti jälkeläisilleen lempeää luonnettaan, mutta harmillisesti myös kilparadoille huonoa onnea.Jälkeläiset

Sukupuoli Nimi Menestys
ori Vittorio Kantakirjattu II-palkinnolla.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III-palkinnolla.
tamma Oldfinion Daviwse Myönnetty champion arvonimi.
Myönnetty VSN champion arvonimi.
Kantakirjattu III-palkinnolla.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa III-palkinnolla.
ori Oldfinion v. Tico Myönnetty VIR MVA ch. arvonimi.
Kantakirjattu III-palkinnolla.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla.
Palkittu YLA:n laatuarvostelussa YLA1-palkinnolla.
Myönnetty KV Jälkeläisarvonimi A
ori Oldfinion Waltnounz Kantakirjattu III-palkinnolla.
Palkittu Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa II-palkinnolla.
tamma Oldfinion Rosabel Myönnetty VIR MVA ch arvonimi.
Kantakirjattu III-palkinnolla.
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III-palkinnolla.


Kilpailut

Laatuarvostelut & näyttelyt
VSN näyttelyt
18.11.2014, Suprant, Reserve Champion
11.04.2015, Oldfinion Dressage, Show Winner 4
07.02.2016, Oldfinion Dressage, Show Winner 5
18.04.2016, Satulinna, Reserve Champion
15.05.2016, Alondra, Reserve Champion
31.5.2016, Thirteen, Reserve Champion
01.08.2016, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
07.08.2016, Március, Reserve Champion
01.11.2016, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
08.03.2017, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
30.03.2017, Adina, Reserve Champion
07.06.2017, Oldfinion Dressage, Reserve Champion
13.08.2017, Miche'Le Warmbloods, Reserve Champion
10.10.2017, Vinkasuo, Champion

VSN champion arvonimi myönnetty 1.3.2016
VSN National Champion arvonimi myönnetty 27.06.2016
VSN World Champion arvonimi myönnetty 23.11.2017

15.03.2015 kantakirjauspisteet
15 + 16 + 18 + 16 = 65p. KTK-III

NJ näyttelyt
10.03.2015, Oldfinion Dressage, irtoSERT (Päätuomari: Vibaja)
30.04.2016, Oldfinion Dressage, irtoSERT (Päätuomari: Kati)
05.09.2016 Loitsulähde,irtoSERT (Päätuomari: Kati)
26.10.2016 Oldfinion Dressage, BIS4, MVA-SERT (Päätuomari: Kati)
13.03.2017 Oldfinion Dressage, BIS1, MVA-SERT (Päätuomari: Kati)

Päiväkirja

05.06.2014 kirjoittanut entinen omistaja
Rebelle oli loukannut vasenta etustaan muutama päivä sitten tarhassa, eikä tamma sen koommin ollut halukas laskemaan painoaan kipeytyneelle jalalleen. Olin harmissani asiasta, sillä olin ennättänyt ilmoittaa Rebellein jo useampiin kisoihin, mutta nyt näytti siltä, että kisakauden aloitusta olisi lykättävä myöhemmäksi. Oma eläinlääkärimme oli tutkinut Rebellen jalan jo samana päivänä, kun tamma oli sen loukannut, mutta halusin pelata varman päälle ja siksi olinkin varannut ajan paikalliselta eläinklinikalta jalan kuvauttamiseksi. Klinikkapäivän aamuna tallitytöt olivat valmistelleet Rebellen kuljetusta varten. tamma oli hieman vastustellut paksujen kuljetussuojien laittamista vastaan, mutta lopulta ruunikko oli valmis lastattavaksi traileriin. Rebellen vastahakoisuuden kuljetuskoppia kohtaan tietäen houkuttelin tamman kauraämpärin avulla astelemaan ramppia ylös. En halunnut enää riskeerata Rebellen terveyttä enempää taistelemalla sen kanssa traileriasiasta. Klinikalle päästyämme saimme viedä Rebellen sen enempää odottelematta suoraan röntgenhuoneeseen. Rebellen rauhoitin aloilleen tarjoilemalla hevoselle omenansiivuja, sillä epäilin, ettei hevonen pysyisi muuten paikallaan kuvauksen ajan. Tamma nimittäin oli osoittanut heti alkuunsa, ettei missään nimessä haluaisi ainakaan eläinlääkärin apulaisen koskevan itseensä pitkällä tikullakaan. Kuvan ottaminen jalasta oli nopeasti ohi, eikä meidän tarvinnut odottaa kovinkaan kauaa eläinlääkärin lausuntoa. Etusesta ei löytynyt murtumaa, jota oma eläinlääkärimmekin oli arvellut, mutta olin siitä huolimatta helpottunut, että sain kunnon varmistuksen asiaan. Klinikan eläinlääkäri epäili, että kyseessä oli vain tarhassa reuhtomisesta johtuva venähdys, joka paranisi viikon levolla ja asianmukaisella kylmähoidolla. Pahan näköinen ontuminen ja jalan varominen puolestaan laitettiin Rebellen teatraalisen luonteen piikkiin.

14.09.2014 kirjoittanut entinen omistaja
Rankkojen syyssateiden vuoksi tallin jokainen postimerkin kokoinen tarha oli pelkkää kuravelliä, minkä vuoksi olimme olleet kirjaimellisesti liemessä erityisesti tammaen tarhausjärjestelyiden suhteen. Päänvaivaa tuotti erityisesti ruunikon värinen Rebelle, joka näytti jokaisen tarhauksen jälkeen maanvyöryn alle jäämältä pienoisesta piehtaroimisvimmastaan johtuen. Tämä päivä ei ollut poikkeus Rebellen kohdalla. Tamman karvapeitettä oli kyllä yritetty suojella tiukkaan pakettiin nidotulla sadeloimella, mutta tamma oli jälleen kerran saanut revittyä loimen päältään. Yltäpäältä rapainen tamma odotti tapansa mukaan portilla ja huokaillen talutin hevosen talliin. Kymmeniä minuutteja kestäneen harjauksen jälkeen totesin, ettei sotkusta päästäisi eroon muutoin, kuin viemällä Rebelle pesulle. Manasin asiaa mielessäni, sillä tammalla oli tapana osoittaa mieltään aina, kun vesi oli sen mielestä joko liian kylmää tai kuumaa. Kuten olin arvellutkin, ensimmäisten vesipiskojen osuessa Rebellen lavalle, tamma päästi ilmoille korviahuumaavaan huudon ja aloitti tutun uhittelunsa. Välittämättä steppaavasta ja hampaillaan ilmaa haukkovasta hevosesta ruiskutin letkusta vettä kastellen kiukuttelevan otuksen turpakarvoista häntäjouhiin. Olisin tietenkin päässyt helpommalla, mikäli olisin mielistellyt Rebellea lahjomalla tätä herkuilla, mutta olin niin kurkkuani myöten täynnä tamman neitimäisyyttä, että taistelin sen kanssa mieluummin pesupaikalla. Lähes puolituntia kestäneet pelleilyn jälkeen Rebelle näytti viimein puhtaalta. Selän karva oli tosin jäänyt hieman harmahtavaksi, mutta sen saisi piiloon satulan alle tarvittaessa. Kuivasin Rebellen nopeasti ja nakkasin sille taas loimen niskaan, ennen kuin tungin

28.02.2015
Rebelle ei ollut myytävänä, mutta se oli juuri sellainen tamma mille itselläni oli juuri tarvetta. Oma evm sukuinen tamma Kamilla oli alkukuusta jouduttu lopettamaan, joten tarve oli saada hevonen täyttämään tätä tyhjiötä. Minulla on kuitenkin viime aikoina ollut todella paljon töitä erinäisissä vastuutehtävissä ja näin ollen matka Keski-Eurooppaan hevosenhakureissulle ei houkutellut. Tämä tamma löytyy oman hevoseni Adalleyn suvusta joten se oli minulle ennestään tuttu. Sovin Rebellen omistajan kanssa toisen tammani astuttamisesta hänen orillaan ja samalla hieman tunnustelin mitä mieltä hän olisi tämän tamman myymisestä. Lopulta tein tarjouksen tammasta ja onnekseni se hyväksyttiin. Olen ajatellut ilmoittavani tamman kantakirjaustilaisuuteen ja sen jälkeen se saa muutaman varsan jotka todennäköisesti pidän itse. Kun ne ovat kilpailleet riittävästi pääsee Rebelle vielä KRJ:n laatuarvosteluun mukaan. Nämähän ovat tietysti aina suunnitelmia. Toivoa sopii, että tämä iäkäs tamma pysyy vielä terveenä, että siitä muutaman varsan saisi. Sillähän on jo yksi KTK ja KRJ palkittu jälkeläinen, joten minulla on suuret odotukset sen jälkeläisistä.


14.04.2015, valmentaja: Assi
Kolmas valmennettavani ja samalla päivän viimeinen oli Yersinio ratsullaan Rebelle. Ruunikko tamma vaikutti hieman epäilevältä saapuessaan kentälle, ja Yersinio selitti, että kyseinen kerta oli neidin kevään ensimmäinen kerta kentällä. Parin käynnissä tapahtuneen pyrähdyksen jälkeen päädyimmekin siihen, että tällä kertaa keskittyisimme vain rentoon etenemiseen ja Rebellen saamiseksi kuulolle. Tavoite osoittautui hyväksi, kun Rebelle raviin siirtymisen jälkeen oli lähdössä lentoon, kun viereisellä tiellä ajoi auto. Siirryimme työskentelemään avotaivutusten pariin, sillä niissä Yersinio sai tammaan mahdollisimman hyvän kontaktin ja ratsu ei ehtinyt katsella ympäristöään. Alkuun avotaivutukset itsessään menivät vähän sinne päin, kun tamma ei suostunut rehellisesti taipumaan kyljistään jännityksestään johtuen. Vähitellen Rebelle alkoi unohtaa, mikä olikaan äsken niin paljon pelottanut, kun Yersinio rauhallisesti jaksoi pyytää tammaa työskentelemään. Kun Rebelle lopulta rentoutui, kuoriutui tammasta se korkeiden luokkien osaaja, joka neiti on. Tämän valmennuskerran anti ei ehkä ollut liikkeissä, mutta rentouden ja luottamuksen etsimisessä. Hienoa!

25.04.2015, valmentaja: Minni
Saapuessani kentälle huomasin ratsukon jo kaukaa, sillä Rebelle oli hyvin virtaisalla päällä testaillessaan ratsastajaansa. Kun ratsastaja sai tamman rauhoittumaan, tervehdin ratsukkoa ja kysyin oliko ratsastaja saanut jo tamman verryteltyä. Ratsastaja kertoi verryttelyn olevan vielä kesken, joten annoin ratsastajan jatkaa verryttelyjä rauhassa loppuun. Kun ratsukko oli saanut verryteltyä, sai ratsastaja siirtää tamman heti raviin. Ravissa ratsastaja sai hakea ensin sellaista ravia missä on hyvä istua, mutta kuitenkin niin että Rebelle etenee kuitenkin aktiivisesti eteenpäin. Kun ravi oli saatu kohdilleen, sai ratsastaja alkaa kasaamaan Rebellen ravia molemmilla pitkillä sivuilla. Onnistuneiden kokoamisten jälkeen ratsastaja sai vaihtaa suuntaa ja ratsukko sai suorittaa kokoamisen ravissa myös toiseen suuntaan. Lyhyiden välikäyntien jälkeen ratsukko sai siirtyä laukkaan ja tehdä molempiin suuntiin laukan kokoamista. Kun koottu laukka sujui mallikkaasti päästin ratsukon itsenäisiin loppuverryttelyihin.virtuaalihevonen
hevosen kuvat © Stutteri Firfod
hevosen sukuselvitys © murmur